English

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.
U bent hier:  »   »   »  Kaderdag Amsterdam | 27 november 2014

Kaderdag Amsterdam | 27 november 2014

Wat goed is hoeft niet altijd van ver te komen. Ook in Nederland vinden we genoeg gedurfde initiatieven op het gebied van food. Ambacht speelt daarin een prominente hoofdrol. Want daar zijn we gek op – puur en ambachtelijk en het liefst lokaal gehaald. In Amsterdam gaan we in één dag op zoek naar het verschil en laten we ons verrassen door gevestigde namen en nieuwe kapers op de kust. Ga jij mee op ontdekkingstocht?

Op donderdag 27 november a.s. verzamelen we om 08:00 uur op een nog nader te bepalen plaats voor een kort ontvangst waarna we gezamenlijk de bus instappen, op weg naar onze hoofdstad. Onderweg word je door de deskundige begeleiding van Focusplaza bijgepraat over de meest recente ontwikkelingen in de foodbranche. Zo kom je goed beslagen ten ijs in Amsterdam. Hieronder vind je een greep uit het aanbod aan winkels (de definitieve invulling van het programma bepalen we in overleg met de deelnemende partijen).

Landmarkt1   Landmarkt2      

Foodies kennen de Landmarkt al een tijdje; deze opende april 2011 in Amsterdam Noord. Maar nu is er ook een stadsversie van deze culinaire markt, en wel in de Amsterdamse Pijp, aan de Van Woustraat 103. Op de winkelvloer van 400 vierkante meter ligt de nadruk op vers: veel groente en fruit, vis op ijs, versgebakken brood, ambachtelijk vlees en ter plekke bereide maaltijden voor thuis. Landmarkt haalt haar (vers)producten bij 100 kleinschalige producenten en telers en verwerkt veel van deze producten in eigen huis. Er wordt samengewerkt met lokale helden, zoals de slagers van landgoed Palmesteyn en Beemsterlant’s varkens en Hollandse kaasmakers.

Geschoeid op de leest van het Berlijnse Kochhaus is Bilder & De Clercq, hét bijzondere food initiatief van Amsterdam dat lekker koken eenvoudig maakt. Een echte supermarkt kun je Bilder & De Clercq niet noemen, ‘eetwinkel’ is een betere omschrijving. Het idee achter het concept is vrij simpel: een winkel ingericht naar gerecht, waarbij alle ingrediënten van een bepaald recept in de juiste hoeveelheid voor één of twee personen worden aangeboden. Op de bijgeleverde receptenkaart wordt vervolgens door middel van foto’s stap voor stap uitgelegd hoe de gerechten thuis op de juiste wijze snel en eenvoudig bereid moeten worden. Bilder & De Clercq staat voor gemak, inspiratie, tijdwinst, seizoens– en streekgebonden receptuur met een twist.

         

Vorig jaar opende het Britse warenhuis Marks & Spencer, na een decennium afwezigheid, de deuren aan de Amsterdamse Kalverstraat. En in vrijwel niets is de winkel een concurrent van Nederlandse supermarkten. Je kunt de winkel beter beschouwen als een brug tussen de supermarkt en de speciaalzaak. Anders is de aansturing, anders is het assortiment, anders is de filosofie. Op een oppervlakte van 500 m2 is 100 m2 gereserveerd voor een speciale e-boutique en 400 voor the best food uit Groot-Brittannië. Zo kent het assortiment 1400 artikelen tegen een relatief hogere prijs. Maar die producten zijn dan ook nergens anders te koop. Denk carrot cake cookies, clotted cream en grote blokken cheddar kaas.

In Amsterdam-West, midden in de voormalige tramremise De Hallen, opent deze maand de Foodhallen zijn deuren eindelijk voor publiek. Eenentwintig verschillende aanbieders verkopen het hele jaar door verschillende gerechtjes, passend binnen hun eigen concept. Een delicounter met humus en falafel, steaksandwiches met botersaus, biologische wraps, sushi, Mumbai streetfood, broodjes ibericoham en ga zo maar door. Al deze heerlijkheden eet je op aan één van de tafels, stoelen en bankjes, onder het genot van een drankje dat je haalt bij één van de vier bars. 

         

Het in de Jordaan gelegen juweeltje, de Haarlemmerstraat, herbergt een verzameling van culinaire en hippe concepten. Schitterende speciaalzaken zoals de Spaanse ham- en delicatessenspecialist Ibericus; Nederlands beste foodspecialiteitenwinkel van 2012 Caulils; theeconcept Tea Bar; maaltijdenspecialist Stach of het snoepparadijs Papabubble maken de Haarlemmerstraat tot een unieke winkelbelevenis. Deze straat is het bewijs dat succes niet alleen valt toe te schrijven aan grote organisaties, maar zeker ook aan de kleinere specialisten.

Uiteraard kunnen we ook even binnen lopen bij de Marqt-vestiging in de Haarlemmerstraat. De duurzame supermarktketen heeft inmiddels zeven winkels geopend waarvan drie in Amsterdam. De nadruk ligt op vers en gemak, naast een compleet assortiment dagelijkse boodschappen. Zo komt de vis direct van de afslag, brood wordt in de winkelbakkerij gebakken, groenten en fruit komen van lokale telers, vlees van Hollandse veehouders, er zijn vers bereide maaltijden, boerenkazen en een ruim assortiment duurzame kruidenierswaren. Marqt heeft zijn bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. 

Amsterdam-Noord wordt de tweede vestigingsplaats voor het Jumbo Foodmarkt-concept, in navolging van de succesvolle pilot in Breda. Mocht de winkel vóór 27 november openen voor publiek, dan kijken we of we deze zaak ook aan ons programma toe kunnen voegen.

Aan al het goede komt een einde, dus tijd om te evalueren onder het genot van een hapje bij pizza & pasta concept Vapiano. Daarna rijden we aan het einde van de middag terug naar onze opstaplocatie, waarna einde programma.

NB: de invulling van de dag wordt in overleg met de deelnemende partijen bepaald. 


De investering voor deze net zo intensieve als interessante dag bedraagt € 325,- p.p. (bij minimaal 15 deelnemers) (drie inschrijvingen of meer? Dan bedraagt de investering €295,- p.p.). Inbegrepen zijn:

  • vervoer per luxe touringcar
  • werkboek met complete programma inclusief achtergrondinformatie over de te bezoeken winkelformules
  • deskundige begeleiding door Focusplaza
  • lunch en hapjes en drankjes onderweg
  • afsluitende maaltijd

Graag tot ziens op donderdag 27 november!

Wil je ook mee naar Amsterdam? Klik dan HIER!

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.

Wil je ons volgen?

Kijk dan ook eens op onze LinkedIn, Twitter en Facebook pagina’s.

Contact informatie

Hoofdvestiging
Zeddamseweg 11a
7075 EA Etten

Tel. +31 (0)315 34 61 44
E-mail info@focusplaza.nl

K.v.K. nr. 09103110
BTW nr. NL 8073.75.408.B01
Bank NL49RABO 0116 3349 59

Vrienden van

StorteboomMix OnlineVan Poortvliet