English

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.
U bent hier:  »   »  Thuis uit eten biedt nieuwe kansen

Thuis uit eten biedt nieuwe kansen

DOETINCHEM - Meer van hetzelfde. Dat is het gevoel als ik naar het kerstassortiment van de Nederlandse supermarkten kijk. Wie nooit over de grenzen kijkt, zal wellicht denken dat dat nog wel meevalt, maar als je rond Kerst bijvoorbeeld een Carrefour in Brussel of Schoten binnenwandelt, ontdek je dat het met het Nederlandse aanbod momenteel zeer somber gesteld is.

Alle cijfers laten zien dat Nederland onder druk van de recessie de hand op de knip houdt en minder buiten de deur eet. Steeds vaker vullen we onze caloriebehoefte in met producten die we in de supermarkt gekocht hebben, terwijl we misschien juist wel graag het onthaast- en verwenmoment buiten de deur hadden willen opzoeken. Dat biedt kansen voor de supermarkt, zou je haast zeggen. Immers, als mensen allerlei lekkere en goede maaltijdcomponenten in de supermarkt zouden kunnen kopen, dan is het helemaal geen straf om bijvoorbeeld thuis Kerstfeest te vieren. Je zou dan ook denken dat supermarkten massaal de kans aangrijpen om te laten zien dat thuis uit eten ook een feest kan zijn.  Alleen slagen ze daar maar niet in. Door de wijze waarop de Nederlandse inkoop geregeld is en het gebrek aan kennis en tijd bij categorymanagers, gaat alles weer op de automatische piloot en kiezen we massaal voor zekerheid met assortimenten die te weinig onderscheidend vermogen opleveren. Velen zullen nu getergd aankaarten dat bijvoorbeeld Albert Heijn toch wel een heel mooi kerstassortiment heeft en dat de Lidl-folder dit jaar ook bijzonder uitnodigend is. En ja, in vergelijking met wat anderen doen is dat wellicht ook best een aardige prestatie. Maar zodra je ook maar een paar kilometer over de grens gaat, ontdek je dat het met het (vers)aanbod toch maar zeer droevig gesteld is. 

Thuis_uiteten_1   Thuis_uiteten_3   Thuis_uiteten_2   Thuis_uiteten_4

Wegmans
Ik ben alleen bang dat de gevestigde orde van supermarkten door hun systemen nauwelijks meer in staat zijn om het tij te keren. Kleine leveranciers met vaak schitterende productconcepten krijgen in Nederland helaas zelden meer een kans. Ik daag daarom iedere categorymanager en inkoopverantwoordelijke uit om de komende dagen eens door een Belgische supermarkt te lopen, om te ontdekken dat onderscheidend vermogen met een geweldig verleidelijk versassortiment nog wel degelijk kan. En vervolgens aan de slag te gaan om mogelijkheden te creëren zodat innovatieve en verleidelijke leveranciers weer een kans krijgen. Ik hoop dat Jumbo Breda en Fooddrome in Venlo het komend jaar hun deuren kunnen gaan openen, om te laten zien dat er nog volop kansen zijn om als retail de rol van horeca en foodservice op maaltijdgebied op te pakken. Juist deze tijd biedt daarvoor alle mogelijkheden. Onlangs waren C1000-ondernemers in de Verenigde Staten om te kijken hoe Wegmans erin slaagt om retail en horeca naadloos in elkaar te laten overvloeien. Er is veel productie op de winkelvloer en de klant kan kiezen uit een geweldig aanbod vers bereide producten. Ik begrijp goed waarom deze supermarktketen voor Jumbo een lichtend voorbeeld is en dat zij daar veel inspiratie hebben opgedaan voor de nieuwe winkel in Breda. Branchedeskundigen zullen wel weer redenen weten te bedenken, waarom dit soort concepten in Nederland geen kans van slagen hebben, maar ik zou het toejuichen als we ook in Nederland weer winkels krijgen die ons willen verwennen met verrassende en innovatieve versconcepten. Van grijze muizen krijg ik geen trek.

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.

Wil je ons volgen?

Kijk dan ook eens op onze LinkedIn, Twitter en Facebook pagina’s.

Contact informatie

Hoofdvestiging
Zeddamseweg 11a
7075 EA Etten

Tel. +31 (0)315 34 61 44
E-mail info@focusplaza.nl

K.v.K. nr. 09103110
BTW nr. NL 8073.75.408.B01
Bank NL49RABO 0116 3349 59

Vrienden van

StorteboomMix OnlineVan Poortvliet