English

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.
U bent hier:  »   »  Naschmarkt in Wenen toont echte passie voor food

Naschmarkt in Wenen toont echte passie voor food

WENEN - Gelukkig bestaan ze nog. Die plekken waar de eigenschappen van verse en bereide producten optimaal tot hun recht komen. Waar gepassioneerde mensen anderen proberen te overtuigen van de geweldige en onderscheidende smaak van hun assortiment. Zo'n plek is de multiculturele Naschmarkt in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Slenterend tussen de kraampjes, bekruipt me de vraag waar toch mijn onvrede over het Nederlandse productaanbod vandaan komt. Want we hebben het toch geweldig voor elkaar in ons land? De assortimenten in onze goed verlichte en geklimatiseerde supermarkten zijn breder dan ooit. We zijn door uitgekiende logistieke systemen iedere dag gegarandeerd van voldoende aanbod en de veiligheid van ons voedsel was nog nooit zo goed gewaarborgd als nu. Waarom voel ik me in onze winkels dan toch nog steeds tekort gedaan als ik over de versmarkt in Wenen loop? De uitstallingen zijn soms oud en verroest, de stalletjes gedateerd en de hygiëne staat op sommige plekken ter discussie. En toch klopt mijn hart sneller van alles wat je hier kunt kopen of ter plekke eten. En vooral van de mensen die gepassioneerd hun waar aanprijzen; zonder training klantgerichtheid of andere aangeleerde kunstjes die het gebrek aan liefde voor het vak moeten verbloemen.

   A._Naschmarkt_Wenen_4   A._Naschmarkt_Wenen_2   A._Naschmarkt_Wenen_1

Gestructureerd
Misschien komt de onvrede juist voort uit het feit dat wij het in Nederland zo goed voor elkaar hebben. We hebben alles gestructureerd en vastgelegd in processen, protocollen en voorschriften. Hebben geoliede logistieke machines neergezet die we supermarkten noemen. Geweldig mooie foodpaleizen die `super` zijn, maar waarbinnen voor het woord `markt` geen plaats is. Het zou zomaar kunnen dat we in ons streven naar volmaaktheid onze ziel zijn kwijtgeraakt. Onze tot in detail uitgedachte winkelformules vormen een mooi omhulsel, maar daarbinnen is nauwelijks leven. De consument blijft vooralsnog komen, maar hunkert diep in haar hart naar  authenticiteit die onze marktaandeelgedreven verkoopmachines niet meer kunnen bieden.

Passie
Ik houd mijn hart vast voor nieuwe initiatieven, zoals de nagenoeg voltooide versmarkt in Rotterdam. De markt is prachtig en lovenswaardig, maar ik heb alweer plannen gezien, waarin iedere activiteit en centimeter beschikbare ruimte nauwgezet is vastgelegd. Deskundigen hebben er hun verdienmodellen op losgelaten en berekeningen gemaakt om het project financieel dichtgetimmerd te krijgen. Over alles lijkt te zijn nagedacht om er een zakelijk succes van te maken. Maar is er nog ruimte voor het echte ambacht, de passie van de ondernemer en het proces dat nodig is om deze plek een ziel te geven?  Vooralsnog ontbreekt hier de authenticiteit die andere marktplaatsenvan zichzelf al hebben. Misschien moeten we zulke projecten niet meer op de tekentafel uitdenken, maar gewoon een unieke plek creëren waar we (lokale) versaanbieders faciliteren om de consument enthousiast te maken. Waar mensen ongedwongen kunnen slenteren en nieuwe smaken kunnen ontdekken. Een plek, niet primair gedreven door formule-uitgangspunten of financiële beleggingsdoelstellingen, maar door een onderscheidende koopmansgeest vol visie, passie en authentiek vakmanschap. 

Niets missen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je blijft dan op de hoogte van ons laatste nieuws per e-mail.

Wil je ons volgen?

Kijk dan ook eens op onze LinkedIn, Twitter en Facebook pagina’s.

Contact informatie

Hoofdvestiging
Zeddamseweg 11a
7075 EA Etten

Tel. +31 (0)315 34 61 44
E-mail info@focusplaza.nl

K.v.K. nr. 09103110
BTW nr. NL 8073.75.408.B01
Bank NL49RABO 0116 3349 59

Vrienden van

StorteboomMix OnlineVan PoortvlietJanssens Kassasystemen